به گزارش شهرآرانیوز، همایش تجلیل از صادرکنندگان نمونه خراسان رضوی عصر امروز (چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴) با حضور محمدعلی دهقاندهنوی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، حجتالاسلاموالمسلمین نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، غلامحسین مظفری استاندار خراسان رضوی، محمدرضا توکلیزاده رئیس اتاق بازرگانی استان، فیروز ابراهیمی رئیس خانه صمت خراسان رضوی و جمعی از مدیران اقتصادی، فعالان حوزه صادرات و پیشکسوتان عرصه تولید در تالار همایشهای مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار شد.
در این مراسم، از ۴۴ صادرکننده برتر استان و ۶ صادرکننده برتر ملی از خراسان رضوی تجلیل شد. علاوه بر این، آیین امضای تفاهمنامه همکاری میان نمایشگاه بینالمللی مشهد و سازمان توسعه تجارت ایران نیز برگزار شد تا با هدف معرفی دستاوردهای فعالان اقتصادی در حوزه صادرات، فضای مشخصی در مجموعه نمایشگاههای بینالمللی مشهد بهصورت دائمی در اختیار سازمان توسعه تجارت ایران قرار بگیرد.
سیدحامد عسکری، معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران، با تأکید بر اینکه صادرات، بزرگترین شاخصه اثبات پویایی اقتصاد یک کشور است، گفت: هیچ شاخص دیگری نمیتواند بهاندازه صادرات، روایتگر سلامت اقتصاد یک کشور باشد. صادرات فقط این نیست که یک محصول تولیدشده به بازارهای جهانی راه پیدا کند؛ بلکه در اصل، صادرات هر محموله به این معناست که فعال اقتصادی این کشور بگوید من در اینجا زنده هستم و باوجود همه تحریمها و مشکلات، محصولی در تراز کیفیت بازار جهان تولید میکنم.
وی بیان کرد: در شرایطی که دشمن ما بهدنبال تعطیلکردن همه صنایع کشور است و اندیشکدههای آنها صبح تا شب درحال مطالعه و تجسس هستند تا سوژههای جدید برای تحریم بیابند، صادرات بزرگترین میدان جنگ فعالان صنعتی ما با بدخواهان است. اینطور بگویم؛ امروزه فقط باید یک شعار در دل و ذهن فعالان اقتصادی و صنعتی استان حاکم باشد؛ یا مرگ یا صادرات!
احمدرضا رجبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، با بیان اینکه همچنان افغانستان با ۶۵۸ میلیون دلار واردات از خراسان رضوی، مقصد نخست تجارت استان است، اظهار کرد: پس از آن نیز تاجیکستان با ۱۸۷ میلیون دلار در رتبه دوم قرار دارد. اتفاق بزرگ در این عرصه، تبدیل ۴ کشور عمده واردکننده از استان در سال ۱۴۰۲ به ۸ کشور در سال ۱۴۰۳ است و در شرایطی که فقط یک درصد از نیازهای استان از سایر نقاط کشور وارد میشود، خراسان رضوی حدود ۴ تا ۷ درصد از صادرات کلی کشور را برعهده دارد و این سهم، بهزودی افزایش خواهد یافت.
وی افزود: در سال گذشته، ارزش صادرات استان حدود ۱۰۰ درصد رشد را تجربه کرد. این یک موضوع بسیار مهم است که بدانیم در شرایطی که میانگین هر تن صادرات کشور به حدود ۳۲۰ دلار میرسد، میانگین ارزش هر تن صادرات محصولات خراسان رضوی به بیش از ۶۵۰ دلار رسیده که بیش از دوبرابر باارزشتر از صادرات عمومی کشور است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی از رشد ارزشی صادرات ۳۰ قلم کالا و افزایش مقاصد صادراتی استان به بیش از ۳۰ کشور در سال ۱۴۰۳ خبر داد و خاطرنشان کرد: بهطور آشکار ما شاهد افزایش ارزش صادراتی کفپوش، شیر خشک، سیمان و شمش آهن هستیم و در سال گذشته، کشورهایی نظیر لیبی، تانزانیا، آفریقای جنوبی، ایرلند و فیلیپین به مجموعه مقاصد صادراتی استان افزوده شدهاند. در یک نمونه در سال گذشته، کشور هنگکنگ با ثبت رکورد ۷۶ میلیون دلار به کشورهای عمده مقصد صادرات استان افزوده شده و باور ما این است که به زودی بر شمار این کشورها افزوده شود.
کاظم شیردل، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی، در ابتدای این همایش اظهار کرد: در سال ۱۴۰۲ که اکنون شاهد تجلیل از صادرکنندگان برتر آن خواهیم بود، صادرات استان نسبت به سال گذشته آن حدود ۱۹ درصد رشد را تجربه کرد. در سال ۱۴۰۳ نیز با تلاش فعالان حوزه تولید و مدیران اقتصادی استان به رشد ۳۳ درصدی صادرات رسیدیم و تلاش همه ما این است که این روند روبهرشد در سال ۱۴۰۴ نیز استمرار پیدا کند.
وی افزود: خوشبین هستیم که بتوانیم در سال ۱۴۰۴ با وجود توسعه زیرساختها، به رشد ۵۰ درصد صادرات برسیم. البته در این مسیر، نیازمند حمایتهای ویژه از طرف نهادهای متولی بخش اقتصاد هستیم، زیرا بستر صادرات در تولید و صنعت است و اگر از تولید حمایت نشود، بدون شک نمیتوان انتظار توسعه صادرات را داشته باشیم.
محمدحسین روشنک، رئیس انجمن کارآفرینان خراسان رضوی هم در ادامه با تأکید بر جایگاه ویژه استان بهعنوان دروازه صادرات کشور به کشورهای آسیای میانه خاطرنشان کرد: شما ببینید همین الان خراسان رضوی حدود ۸۰ درصد از تجارت ریلی کشور را پشتیبانی میکند. علاوه بر این، چه در بخش صادرات به افغانستان، چه تاجیکستان و چه سایر کشورهای آسیای میانه، هر کار که بخواهید بکنید باید نگاه به گمرکات خراسان رضوی داشته باشید. حالا سؤال اینجاست که آیا زیرساختهای جادهای، ریلی، ترانزیت و گمرکات این استان شایستگی میزبانی از این حجم تجارت را دارد؟
وی ادامه داد: یک روال مرسوم در استان ما که متأسفانه تبدیل به عادت متولیان نظام اقتصادی شده است، تأخیر در تسویه طلب بخش خصوصی و بهویژه صادرکنندگان است. سؤال ویژه من از بانکها این است که سهم حمایت از صادرکنندگان چهقدر باید باشد؟ اصلاً ردیف بودجهای برای اعطای تسهیلات به صادرکنندگان وجود دارد؟ آقایان وزارتخانه بگویند همین الان چند نفر از صادرکنندگان خراسان رضوی از صندوق ضمانت صادرات ایران استفاده کردهاند؟ اصلاً آیا کسی از این استان از این ظرفیت بهرهمند شده است؟